úterý 16. listopadu 2010

Dvěstě let...

Zajímavé výročí zajímavého člověka, od něhož se většina z nás kdysi učila nazpaměť několik "povinných" veršíků. KAREL HYNEK MÁCHA se tehdy, 16.11.1810 narodil. A pobyl tu jen 26 let, během kterých stihnul opravdu dost věcí... Jeden z prvních českých turistů, který došel pěšky až do Benátek, si vedl mj. deník, který rozšifroval až Jakub Arbes, jeden z májovců, onen deník vyšel až roku 1995 a vzbudil ostrou polemiku o vhodnosti vydávání intimních textů tohoto charakteru - ukázky najdete např. na webu české čítanky.

Žádné opulentní akce nepřipomínají tuto ikonu české poezie, snad jen několik webů - například blog Nové scény Národního divadla Vás zve na zajímavou inscenaci těmito slovy: „Mácha v interpretaci Jana Hofmana je ulítlý mladík ve stylu emo (je docela možné, že by jím dnes byl)..." O Vygooglovaném Máchovi informuje web Českého rozhlasu. Na další stránce naleznete několik obrázků, rekonstrukcí podob K. H. Máchy, slavný portrét od Jana Zrzavého apod. Svůj článek na máchovské téma přinášejí i některé deníky, např. MF DNES pod názvem "Mácha jako klasik, Mácha jako turista, Mácha jako erotik, Mácha jako kult" , informuje o několika výrazných publikací, které k výročí vyšly či vycházejí, nebo i další článek o dnešním přijetí tohoto romantického českého básníka. Zpravodajský server ČTK České noviny přinášejí podobný pohled na básníka, který měl odvahu hledět v "to, co se nic nazývá". Česká televize se Máchovi věnovala v nedělním podvečeru svým pořadem Večer na téma... V odkazu můžete zhlédnout pořad věnovaný mj. i tomu, jak současní čeští básníci a spisovatelé Máchu vnímají, jak mu rozumí atd.

Vznikl i speciální web mapující různé máchovské akce, představující mj. i filmy o Máchovi a podobně - je příznačně nazvaný http://www.zazrakmacha.cz/.

Jsou lidé, kteří mají Máchu prostě jen rádi, dokonce si jeho verše nechávají vyrýt na své snubní prsteny (znám takové:-).
Je to osobnost, nad kterou se dodnes vznáší tajemství vskutku romantické, které jen tu a tam poodhalí nějaká další sonda, ať už archeologická nebo literární či grafologická, důležitější ale asi je položit si otázku, kým / čím je Mácha, který měl pohřeb v den své svatby,  dnes pro mě?

Žádné komentáře:

Pravidelní čtenáři