neděle 3. června 2012

2B - další odborné úvahy


TENTO TEXT UŽ JSME ROZEBÍRALI A OPRAVOVALI VE ŠKOLE, PŘESTO VÁM JEJ SEM JEŠTĚ ZNOVU DÁM, STEJNĚ TAK TY NÍŽE UVEDENÉ.
TATO TEMATIKA VÁM "ŠLA" LÉPE NEŽ TÉMA "EUTANÁZIE" - LÉPE SE VÁM DRŽEL ODBORNÝ STYL, I KDYŽ V NÁSLEDUJÍCÍM TEXTU SE JEDNÁ O ÚVAHU PROSTOU, ODBORNOU POUZE MINIMÁLNĚ...

Odborná úvaha – Trest smrti

Trest smrti neboli nejvyšší trest je jedno z nejdiskutovanějších témat lidstva. Již od počátku humanismu vyvolává různé polemiky. Jedná se o usmrcení odsouzeného člověka za trestní čin, za který je dle platného trestního práva možné tento trest uložit. V dřívějších dobách byly tyto trestné činy nazývány hrdelními zločiny.
Od 70. let 20. století byl trest smrti postupně rušen ve většině evropských a jihoamerických státechSTÁTŮ, avšak existují i země, které ho i v dnešní době praktikují. Příkladem jsou Spojené státy americké nebo Čínská lidová republika.
Změnila by se společnost při znovuzavedení nejvyššího trestu za největší zločiny? Průzkum v roce 2010 odhalil, že 81,2 % dotázaných (ČECHŮ???) se přiklání k obnovení trestu smrti, protože nepovažují dnešní sazby trestu přiměřené. Dle mého názoru by došlo k celkovéMU snížení kriminality v důsledku této odstrašující volby potrestání zločince.TROCHU KOSTRBATÁ FORMULACE Zlepšilo by se mravní chování lidí této společnosti. OTAZNÍK Každý, at´ už se jedná o zabíjející matky svých dětí, nájemnýÉ vrahy, teroristy, pašeráky drog, sexuální devianty aj., by se jistě zamyslel NAD TÍM, zda mu spáchání trestního zločinu stojí za elektrické křeslo nebo jiné způsoby popravy, které by se mohly v budoucnu zavést. Trest smrti se může obnovit a stát se tak varováním a hrozbou pro všechny, kteří odmítající ODMÍTAJÍ respektovat zákon.
Trest smrti má své příznivce, ale také značné odpůrce. Odpůrci vidí trest smrti jako prohřešek, nebot´ existuje právo na život. Mají však právo na život lidé, kteří vzali život jiným? (Myslím), že v tomto případě se nejedná o vraždu ze strany státu, který by se podle odpůrců dopouštěl stejného deliktu jako odsouzený. Odpůrci také upozorňují kromě morálních argumentů souvisejícíCH s právem na život především na nebezpečí justičního omylu, kdy je trest smrti nevratný. Z toho vyplývá, že pro zavedení trestu smrti je nutnou a základní podmínkou vyspělý právní systém. VÍCE ROZEBRAT, KONEČNĚ JEDEN ARGUMENT (JUSTIČNÍ VRAŽDA)
ZavedenímZAVEDENÍ tohoto trestu by bylo výhodné i pro ekonomiku našeho státu, jelikož vězení je drahé (vězni mají ve vězení velké pohodlí, televizi apod.) a trest smrti je levnější. UVÉST KONKRÉTNÍ ÚDAJE, KDYŽ UŽ ZMIŇUJETE. Navíc popravený pachatel by už nepředstavoval žádnou hrozbu pro společnost, zatímco nebezpečný zločinec ve věznici představuje hrozbu každý den. Může se kdykoliv pokusit o útěk, po případném odpykání trestu může svůj čin opakovat nebo může mít přátele, kteří by se ho pokusili osvobodit. NOVÝ ODSTAVEC - NOVÁ MYŠLENKA: Co když došlo k napravení chování zločince? Větší pravděpodobnost by nastala při zavedení tvrdších podmínek ve vězeních, které by směřovaly k napravení odsouzeného více, než v dnešní době, kdy sazby trestu nejsou tak velké.
DVA DODATEČNÉ KOMENTÁŘE:
1. POSLEDNÍ ODST OBSAHUJE TOLIK NEDOŘEČENÉHO A PŘITOM DŮLEŽITÉHO, ŽE BY SE PRÁVĚ ON MOHL (MĚL?) STÁT VÝCHODISKEM SAMOSTATNÉ ÚVAHY...
2. POSLEDNÍ 2 ODSTAVCE OBSAHUJÍ 2 VÝRAZNÉ PROTIARGUMETY, OVŠEM CHYBÍ JEJICH PODROBNĚJŠÍ ANALÝZA A HLAVNĚ TAKÉ JEJICH ZÁVĚREČNÁ SYNTÉZA!!!



TREST SMRTI

Trest smrti či absolutní trest byl nejvyšším trestem po tisíce let. Nastala však otázka trestu i v této době?

Tento trest byl od 70. let 20. století postupně rušen ve většině evropských a jihoamerických státechSTÁTŮ. Jen některé země jej praktikují i v současnosti. Patří mezi ně například část států Spojených států amerických či Čínská lidová republika. V Československu bylo po roce 1918 trestní právo převzato ze zákonů Rakouska-Uherska. Trest byl zrušen po roce 1990.

Jedná se tedy o vykonání popravy odsouzeného ze strany státu. Vzhledem ke své definitivnosti je to trest velmi kontroverzní. A to jak z pohledu veřejnosti, tak justice. Položme si tedy otázku. Je vhodné aby byl zaveden trest smrti?

Většina zastánců uvádí jako jediný argument dokonalou ochranu před nebezpečnými jedinci. Další z argumentů může být i zabránění recidivy či ekvivalentní odplata za velice brutální čin. (Ale) je to však řešení?

Druhá strana (nám) poukazuje na argumenty související s právem každého člověka na život či na možnost justičního omylu, který je v tomto případě nevratný.

Podle statistik mezinárodní organizace Amnesty International z roku 2006, bylo 88 zemí, které nemají trest smrti ve svých trestních řádech a nevyužívají jej. A 69 zemí, které aktivně trest smrti využívají.
Poslední průzkum CWM ukázal, že pro trest smrti se vyslovilo 57% občanů České republiky a 30% bylo proti.

Podle těchto průzkumů není však možné určit jednotné řešení. A proto trest smrti zůstává stále neřešitelnou otázkou.
ANI TENTO TEXT NEVYHOVUJE NÁROKŮM A POŽADAVKŮM KLADENÝM NA ŽÁNR ODBORNÉ ÚVAHY, PŘEKÁŽKOU NENÍ JEN STRUČNOST (ZNOVU OPAKUJI, ŽE STRUČNOST NESVĚDČÍ PRÁVĚ ÚVAZE, NATOŽPAK ÚVAZE ODBORNÉ!). TEXT JE SPÍŠE POPISNÝ, LEHCE VÝKLADOVÝ - ARGUMENTY JSOU JEN KONSTATOVÁNY A NENÍ JIM VĚNOVÁN VĚTŠÍ PROSTOR.

Žádné komentáře:

Pravidelní čtenáři