středa 14. března 2012

Maturitní písemná práce I

Ve čtvrtek 22.3. bude slohová hodina.

Zopakujeme administrativu a publicistiku - zopakujte si základní pojmy těchto 2 funkčních stylů a připravte si 2 texty (tradičně v rozsahu cca 200 slov) na tato dvě zadání:

  1. Vyšší tresty pro opilé řidiče!
    1. zpracování: průvodní text k petici, určený poslancům, požadující zvýšení trestů pro řidiče pod vlivem alkoholu. (CELÉ ZADÁNÍ MÁTE NA WEBU NOVAMATURITA.CZNOVAMATURITA.CZ, zadání číslo 9 (je tam i výchozí text!!!))
  2. Obyvatelé virtuálních světů
    1. zpracování: článek do školního časopisu o životě na sociálních sítích. (opět zadání číslo 7 - opět i s výchozím textem, tedy tak, jak to bude u reálné maturitní zkoušky)
Oba texty pošlete do úterý 20.3. na e-mail, nebo odevzdejte v rkp. v pondělí 19.3.

Dobrá zpráva: začátkem dubna by měl Cermat vydat velmi užitečnou (a první svého druhu) příručku zaměřující se právě na PP (písemnou maturitní práci) - budete v ní mít shrnutá veškerá kritéria a podkriteria (1A, 1B, (1C - rozsah), 2A (pravopis), 2B (lexikum - slovní zásoba), 3A (syntax), 3B), dále všechny žánry, které se u maturity mohou vyskytnout, velkým bonusem pak bude několik reálných PP a jejich oprava a řada dalších užitečných informací.
Podrobnější informace o ceně atd. zatím nemám.

Žádné komentáře:

Pravidelní čtenáři