sobota 2. června 2012

2B - další várka slohů (eutanazie a další)


Eutanazie, ano či ne?
Eutanazie, v překladu „dobrá smrt“, je v současnosti předmětem velkého společenského zájmu. Někteří ji zavrhují, někteří podporují. Má kdokoli právo rozhodovat o životě a smrti?
Představte si, že byste museli ležet na nemoEcničním lůžku, nemohli byste se hýbat a byli byste stoprocentně odkázáni na pomoc přístrojů a vašich blízkých, a co je nejhorší, nejevila by se pro vás žádná šance na uzdravení nebo alespoň zlepšení vašeho zdravotního stavu. Máte nesnesitelné bolesti, deprese… A přitom by stačilo tak málo, jedna injekce, nebo jediný stisk tlačítka na přístroji, který vás udržuje při životě, do polohy „Off“. Veškeré vaše utrpení by skončilo. Jenže co když existuje nějaká naděje? Občas se to stává, že i ty nejtěžší případy se zničehonic zlepší… Naděje umírá poslední, neměli byste tedy zemřít dříve než ona…
Každý může o svém životě, a tedy i o smrti, rozhodovat sám. Když člověk spáchá sebevraždu, za trestný čin to považováno není. Svobodně se rozhodl a společnosti na tom nepřijde nic zas až tak neobvyklého, tedy z právního hlediska. Když se nemocný člověk rozhodne, že chce zemřít, jen k tomu potřebuje medicínskou „pomoc“, společnost to považuje za vraždu a za něco nepřípustného. Jenže vlastní myšlenka tohoto nemocného, totiž právo na smrt, je úplně stejná jako ta toho, kdo se rozhodl zemřít bez lékařské asistence… Z náboženského a etického hlediska ovšem neexistuje žádné právo na smrt.
V některých státech, jako například v Nizozemsku, Belgii nebo Švýcarsku, byla eutanazie zbavena statutu trestného činu. V České republice ale zatím legalizována není. Těžko říct, jestli k tomu někdy dojde…

TOTO JE ÚVAHA, NIKOLI VŠAK ODBORNÁ...TA ODBORNÁ BY SE MOHLA CHYTIT POSLEDNÍ VĚTY A ROZPRACOVAT JI (MYŠLENKOVĚ)

Pacienta léčit, nebo odpojit od přístrojů?

Eutanazie je v dnešní době velmi diskutované téma. Od 1. dubna letošního roku začal v naší republice platit nový zákon, takzvaný living will, který pacientům dává předem otázku: Žít, či umřít? Tímto zákonem v naší společnosti vzniklo spousta nových otázek., jak pro pacienty, tak hlavně pro lékaře. Pro pacienty vzniká otázka: Jsem sám schopný, bez odborných znalostí, dokázat správně určit okamžik, kdy mě lékaři mají odpojit od přístrojů? Má opravdu normální člověk rozhodující o sobě, nebo rodina právo na ukončení života, byť jde o nedůstojné přežívání na lékařských přístrojích? Nejjednodušší to asi je pro samotného člověka, protože on rozhoduje sám o sobě. Rozhodnutí, ale musí vyjádřit včas, protože někdy se může stát, že se do takového stavu dostane nepředvídaně, a pak již žádný názor vyjadřovatVYJÁDŘIT NEBUDE MOCI nedokáže. Nejpochopitelnější žádosti o provedení eutanazie jsou u dlouhodobě nemocných pacientů, kteří trpí velkými bolestmi a navíc nejsou schopni se sami o sebe postarat, pro tyto lidi je asi POZOR NA "ASI" V ODBORNÝCH TEXTECH opravdu smrt vysvobozením z jejich obrovského utrpení.
Lékaři si musí klást o mnoho víc otázek o životě a smrti a navíc jsou vázáni Hippokratovou přísahou: „Nepodám nikomu smrtící prostředek, ani kdyby mne o to kdokoli požádal a nikomu také nebudu radit (jak zemřít). Žádné ženě nedám prostředek k potratu.“ Jejich nejtěžší otázkou je: Odpojit pacienta od přístrojů. Ano, nebo ne? Velmi výstižný je citát: ,,Naděje umírá poslední,“ a nic se nemá vzdávat, i když už je jen malá naděje na přežití.TADY TO LEHCE UJELO DO PROSTĚSDĚLOVACÍHO F. STYLU
Otázky eutanazie si pokládají lidé na celém světě. Ve své době byl v Německu tento prostředek strašným způsobem zneužit nacisty k vyvraždění vlastních tělesně a duševně postižených spoluobčanů. V tuto chvíli JAKOU? TEHDY, NEBO NYNÍ - PAK "V SOUČASNOSTI"vystupovala do popředí otázka: Má smysl tento prostředek dále rozvíjet, když byl takhle zneužit? Velice dlouho trvalo než se tímto tématem lidé začali znovu zabývat. Velkým propagátorem a hlavně tím, kdo eutanazii aktivně vykonával se stal doktor Kevorkian, přezdívaný doktor Smrt. Jeho asistované sebevraždy dodnes vyvolávají spoustu otázek a debat.
Myslím si, že otázka eutanazie bude v celém lidstvu vyvolávat spory a otázky po celou dobu jeho existence.
Podle mého názoru je v případě opravdu nevyléčitelně nemocných a těžce trpících lidí na jejích výslovné přání možná, ale nesmí se toho zneužívat.OPĚT ODBOČILO Z ODBORNOSTI

ŠÁRKO, toto je Vaše práce? http://www.cesky-jazyk.cz/slohovky/uvahy/pacienta-lecit-nebo-odpojit-od-pristroju.html
?
Myslím, že nejde o zákon, spíš o doporučení ve formě dokumentu /institutu.
Jinak ale jdete rovnou K VĚCI, COŽ JE VŽDY DOBRÉ, V ODBORNÉ ÚROVNI ZŮSTÁVÁTE I DÁL. POZOR NA INTERPUNKCI!



EutaNaÁsie- ano či ne?


Z řeckého SLOVA překladu euthanasia (eu = dobře, správně, thanatos = smrt) jde o „dobrou smrt“. Jedná se o úmyslné urychlení smrti na přání pacienta nebo jeho rodiny. Při eutanázii člověk způsobuje smrt sobě nebo jinému člověku. Znamená to tedy úmyslné zabití nevinné lidské bytosti.
Při dlouhodobé a nevyléčitelné nemoci si člověk myslí, že ztratil všechny naděje a jeho život ztratil hodnotu. Vzdá se a nechce dál žit. Ale co když existovala naděje?
Člověk má povinnost chránit své zdraví a život, který mu byl přidělen darem, a proto si svůj život nemůže vzít. Málokterý člověk má tak silnou vůli a odvahu čelit těžké nebo dokonce nevyléčitelné nemoci i přesto, že ho podporují psychicky a fyzicky jeho nejbližší. Může se však stát, že právě jeho blízcí se nemohou dívat na jejich milujícího člověka, který trpí.NENÍ ODBORNÁ ÚVAHA...
Z pohledu lékaře rozhodnutí pro eutanázii může znamenat nedostatek důvěry v lékaře a v lékařství vůbec. NaMEZERAdruhou stranu, úkolem medicíny je člověka léčit a zbavovat jej utrpení, a ne nevyhnutelné utrpení prodlužovat. Moderní medicína má možnosti jak udržovat lidský život i v podmínkách konečných fází smrtelných nemocí, kdy by člověk byl už mrtev. Avšak z pohledu nemocného je např. podání smrtící látky nebo odpojení od přístrojů osvobozením.
Bylo by správné, kdyby se tato metoda zbavující utrpení uzákonila v České republice? Mohlo by dojít k podobné situaci jako v Holandsku, kde počet takto usmrcovaných pacientů stále stoupá a zároveň i přibývá podezření, že jsou zabíjeni i nemocní, kteří o eutanázii nežádali. Pokud by došlo ke schválení eutanázie i v našem státě, měla by být přísně kontrolována, aby tak nedošlo k překročení jisté meze.
O euthanasii se toho prodiskutovalo už spoustuTAKOVÉ VĚTY DO ODBORNÉHO STYLU NEPATŘÍ!, ale nikdo zatím nedošel k rozhodnutí, jestli je opravdu humánní, či je to nepřekonatelný??? (CO MYSLÍTE SLOVEM "NEPŘEKONATELNÝ"?) prohřešek. Všechno má své pozitivní a negativní stránky, eutanázie není vyjimkouVYJÍMKOU!  Jistě dojdeme každý k závěru, že bychom rádi umírali v blízkosti svých milujících, v blízkosti své rodiny a přátel, v lásce, v klidu a hlavně také bez větších bolestí.
Měli by lidé, pro který se stal život téměř bezcenný, přijmout nebo odmítnout tuto cestu? Co je dobrem a co je zlem? Ve svém rozhodování, ve své svobodné volbě je nakonec člověk ovlivněn tím, že volí to, v čem vidí své dobro. Bůh dal podle křesťanského učení člověku svobodnou vůli, na základě které se rozhoduje. A když se rozhoduje svobodně v jiných věcech, má právo se rozhodnout o tom, jestli chce dále nést své utrpení, nebo raději důstojně
z tohoto světa odejít. Avšak jde jen o rozpor názorů…

JEDNÁ SE O ÚVAHU, ALE ROZHODNĚ NE ODBORNOU, TŘEBAŽE 1. ODST. JAKO ODBORNÝ VYPADÁ.


(další za chvíli...:.-))
.




1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ano, paní učitelko. Je to jeden z mých 4 příspěvků do literární soutěže. Šárka

Pravidelní čtenáři