pondělí 7. září 2009

Knihy na webu - Knihy Google

Americká společnost Google řeší v současnosti problém s publikováním autorských textů na svých stránkách. Viz např. článek Google nabídl ústupky evropským autorům kvůli Google Books.
Zatím stále existuje možnost hledat nejrůznější digitalizované knihy přímo z vašeho počítače. Na webu tak máte k dispozici i takové skvosty české literatury, jako jsou např. Slávy dcera nebo Komenského Labyrint světa a ráj srdce, který ovšem musíte hledat pod názvem "Labirynt swěta a rág srdce to gest swětlé wymalowanj, kterak w tom swětě, a wěcech geho wssechněch, nic nenj než matenj a motanj, kolotánj a lopotowanj, mámenj a ssalba ... ale kdož doma w srdcy swém sedě, s gediným Pánem Bohem se uzawjrá, ten sám k prawému a plnému mysli upokogenj a radosti že přichazy".
Můžete se pocvičit ve slohu podle Jungmannova díla Slowesnost, aneb, zbjrka přjkladů s krátkým pogednánjm o slohu nebo si procvičit jazyky v Komenského slavném textu (který se stal prototypem dodnes oblíbené a především efektivní jazykové učebnice) s latinským názvem Orbis pictus. A nesmíme zapomenout na naskenovaného profesora klatovského gymnázia Aloise Vojtěcha Šmilovského a jeho Spisy výpravné.
Zajímavé je, že většina zde publikovaných knih v češtině pochází z amerických univerzit. Doufejme, že se Američané učí český jazyk i z modernějších zdrojů:-).

Žádné komentáře:

Pravidelní čtenáři