neděle 5. září 2010

Výstřižkový archiv pro hodiny OV

Slíbila jsem vám stručné vysvětlení pojmu výstřižkový archiv. Není to můj vynález, řada archivů má ve svých tajných skrýších hned několik těchto pozoruhodných dokumentů, Vznikaly tak, že měl pan archivář na starost denní tisk a po nějakou dobu, třeba 20 let, vystřihával a shromažďoval všechny články týkající se nějakého konkrétního tématu, např. všechny články věnované nějakému ministerstvu atd. Tento pojem můžete najít mj. na webových stránkách Národního archivu v Praze, kde se dočtete následující:
Ze sbírek spravovaných 6. oddělením je třeba upozornit zejména na hojně využívané sbírky novinových výstřižků: Ministerstvo zahraničních věcí - výstřižkový archiv, Zahraniční tiskový archiv, Výstřižkový archiv Rudého práva nebo Novinářský studijní ústav - výstřižkový archiv. K dalším cenným sbírkám, jež jsou průběžně doplňovány, patří zejména Sbírka map a plánů, Sbírka dokumentace nebo Sbírka plakátů. Cenným přírůstkem poslední doby se stala Sbírka Československé školy ve Velké Británii, získaná od bývalých žáků. Část ze žáků byla zachráněna díky iniciativě Nicolase Wintona.
VA (výstřižkové archivy) jsou tedy velmi užitečnou pomůckou, většinou ale až po určitém čase: pokud budete ve svých aktualitách sledovat dejme tomu názory určitého politika, budete po pár měsících možná překvapeni, že zatímco před volbami tvrdil něco, již krátce po volbách, ve kterých díky svému slibu uspěl, tvrdí pravý opak. Můžete si dělat postupně jakousi kroniku událostí doma či ve světě.
Stejně tak můžete sledovat vývoj nějaké naší instituce (Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, Senát Parlamentu ČR, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy - odtud najdete další odkazy, např. na portál www.novamaturita.cz nebo jakákoli jiná ministerstva, snadno dohledatelná také přes oficiální portál státní správy atd. atd).
Aktualitu přineste na každou hodinu OV minimálně jednu. Několik studentů na začátku každé hodiny bude mít vždy 1 minutu na to, aby nám vlastními slovy (s pomocí sešitu/papíru) představili téma, které si vybrali + zdroj (seriózní média - upřesníme si při další hodině) + komentář - jak vy sami zprávě rozumíte + zdůvodnění výběru článku/TV nebo rozhlasové reportáže/zprávy na webu.

Aktualita se hodnotí se "malou jedničkou/ "malou" pětkou (pět "malých" známek se zprůměruje po jejich získání na normální známku). V případě, že svou aktualitou vyburcujete třídu k zajímavé diskusi, máte možnost získat "velkou" jedničku:-)

Každá aktualita zastarává velmi rychle, už vlastně v momentu svého publikování, my budeme uznávat aktualitu starou maximálně týden (od poslední hodiny OV).

Pokud si povedete poznámky z hodin OV tak, jak jsme o tom mluvili ve škole, může se váš VA stát jednou ze složek vašich poznámek. Bude to přehlednější i pro vás. (Pořadač na jednotlivé eurodesky ("košilky") stojí do 10 Kč)

Zbytek dovysvětlíme při hodině. Pokud se chcete zeptat už teď, stačí přidat podepsaný komentář:-)

Těším se!

5 komentářů:

piki007 řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
piki007 řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
piki007 řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Pravidelní čtenáři