čtvrtek 6. října 2011

LITERÁRNÍ SOUTĚŽE O CENU FILIPA VENCLÍKA


LITERÁRNÍ SOUTĚŽE O CENU FILIPA VENCLÍKA

Hotelová škola Radlická

pod záštitou hlavního města Prahy

a ve spolupráci s Českým rozhlasem 2 a Nadačním fondem Filipa Venclíka

vyhlašuje ve školním roce 2011/2012

12. ročník

LITERÁRNÍ SOUTĚŽE O CENU FILIPA VENCLÍKA

na téma

Už jste někdy viděli dospělou vlaštovku,
jak za ní letí dvě vlaštovky s mouchami?


Ne, protože toto je typické pouze pro člověka. Ten se stará o své mládě, i když opustí rodné hnízdo. Jeho rodičovská role prakticky nikdy nekončí. Stát se rodičem není těžké, ale být rodičem těžké je. Zároveň je to ale i krásné, zábavné, dává to životu smysl a vědomí, že ve svých dětech žijeme dál. Všechny děti se rodí dobré a nevinné. Každičké je výjimečné a jedinečné. Přichází na svět vybavené svým konkrétním osudem. Ovšem biologická realita je taková, že dítě se rodí bezmocné. Pokud bychom nemluvně nechali sobě samému, zemřelo by. Výchova začíná prvním něžným dotekem matky. A pak máme přibližně osmnáct let na to, abychom dítě převedli ze stavu naprosté závislosti do stavu relativní nezávislosti.
Pro rodičovství bohužel neexistuje žádný kouzelný recept ani spolehlivý návod. Každý rodič je jiný a také každé dítě je jiné. Máme však k dispozici všeobecné principy výchovy. Jsou prosté. Děti především potřebují lásku. Dále potřebují, abychom je učili a poskytovali jim vedení. A mezi tím musíme míchat kašičky, foukat na rozbité koleno, koupit tašku do školy, fandit na závodech, láskyplně ukázňovat a trávit bezesné noci, když dítě pustíme do světa. A také je výborné, když pochopí, co je dobré a co zlé, co je to oběť a láska, co je čest, úcta, pokora, pracovitost ……..
Když si dítě začne uvědomovat a oceňovat námahu, která byla do splnění rodičovské role vložena, pak nastal den sklizně a rodič uslyší: „ … mám tě moc rád/a. Uvědomuji si, že tvrdě pracuješ a pomáháš spoustě lidí. Vážím si všeho, co pro mě děláš. Jsem rád/a, že jsi můj rodič.“ To je to nejkrásnější, co rodič může zažít, je spokojený a šťastný, ale přesto jeho dilema, jestli vše udělal správně, nekončí. Ale ta úžasná chvilka pocitu, že snad se dobré podařilo, je pro milujícího rodiče tou nejkrásnější odměnou.
Před tisíci lety se s dětmi zacházelo hůř než s dobytkem. Když dítě rodiče neposlechlo, čekal ho krutý výprask nebo trest, občas i smrt. Římská pohřebiště stará dva tisíce let odhalila těla stovek chlapců, které jejich otcové ubili k smrti za pouhou neposlušnost. Lidé si dělali větší starosti s přežitím a bezpečím a nestarali se o to, co cítí. Většina lidí si svoje pocity ani pořádně neuvědomovala. S postupem doby jsme se však od podobně šikanujícího a násilného chování odklonili. V šedesátých a sedmdesátých letech minulého století jsme v naší společnosti opustili důraz na autoritu a přiklonili se k duchu svobody. Mottem se stalo prohlášení: „Jestli se ti to zdá dobré, tak to dělej. Nikdo nemá právo ti řídit život.“
A tak jsme se dočkali zvýšení počtu násilných trestných činů, rozmohlo se užívání drog, sexuální zneužívání a vulgární mluva. Velkoměsta se proměnila ve válečné zóny. V jednadvacátém století jsme svědky toho, že veřejné mínění se vychýlilo do druhé krajnosti, jelikož neomezená osobní svoboda vede ke společenské anarchii.
Rodičovství je vůz, který jede na dvou kolech – vyučování a výchova. Někdy se stane, že se nedaří obě kola vozu udržet v pohybu, jedno skřípe, druhé zapadne do bahna a výsledkem je strašlivé zklamání. Zneužívání dětí je stále aktuální a v tisících domovů se rodiče a děti běžně snaží, aby toho druhého překřičeli. Bojují proti sobě, z domova se stane slovní bojiště, na kterém nakonec prohrají úplně všichni. V moderní západní kultuře se již běžně přiznává, že rodina a rodičovství se nachází ve vážné krizi. Navzdory všem překážkám toužíme po láskyplných a fungujících rodinných vztazích. Je však ve společnosti, v níž se rodičovství dostává do slepé uličky, taková naděje vůbec reálná, nebo se jedná jenom o nesplnitelný sen?

Rodičovství je téma, které vám ve 12. ročníku Literární soutěže o cenu Filipa Venclíka nabízíme. Necháváme ho záměrně široce otevřené, abyste se mohli k němu vyjádřit, každý podle svých zkušeností. Těšíme se na vyznání rodičům, na památné rodinné historky, na rodičovské kurzy, na básně s názvem Otci či Mamince, na úvahy o rodičovské lásce, péči roli, na novinové články, které přinesou aktuální postřehy o dění u nás i v zahraničí, co se tématu rodičovství týče. Možná se budete chtít vypsat ze svého zklamání, protože s rodiči válčíte. Možná se vám uleví, když se cizím lidem svěříte s tím, jak vy jste zklamali své rodiče. Těšíme se na povídky, balady, ódy, fejetony, eseje atd. Těšíme se na originalitu myšlenkovou i uměleckou. Výše uvedený motivační text má pouze podnítit vaši tvořivost a uvolnit lavinu vašich emocí, otevřít vaši touhu překvapit, oslnit a zvítězit. Vy všichni jste ve stádiu, kdy jste přesvědčeni, že už jste vychovaní, a moc dobře víte, jak se to má dělat. Chystáte se vyletět z hnízda a brzy vyletíte, ale když se otočíte, uvidíte za sebou své dvě staré známé vlaštovky s mouchami.:)
Podmínky soutěže

Soutěž je určena pro studenty všech typů středních škol v ČR ve věku 15 – 20 let.

Téma: Rodičovství

Kategorie: Vypsány jsou 3 kategorie:
1. kategorie: POVÍDKA
2. kategorie: BÁSEŇ
3. kategorie: ESEJ nebo NOVINOVÝ ČLÁNEK

Úprava prací: Každá práce by měla obsahovat plné jméno autora, telefonické spojení či e-mailovou adresu, adresu jeho školy a zařazení do jedné z výše uvedených kategorií.
Rozsah prací v kategorii povídka a esej nebo novinový článek je omezen
- max. 5 stran textu formátu A4. Kategorie báseň je omezena na 1 až 2 básně.
Uvítali bychom práce přepsané na PC.
Prosíme o zaslání 5 kopií dané práce (kopírování příspěvků je pro nás velkou zátěží). Své literární příspěvky nezasílejte elektronickou poštou.

Začátek soutěže: 30. 9. 2011

Uzávěrka soutěže: Do soutěže budou přijaty práce, které budou nejpozději do
15. 1. 2012 zaslány na adresu: Hotelová škola Radlická Radlická 115
158 00 PRAHA - Jinonice

Kontakt: PhDr. Běla Popovičová – tel. 251172162, 725679954 (bela.popovicova@seznam.cz)

Vyhlášení vítězů soutěže: Vítězové jednotlivých kategorií budou oceněni
na slavnostním vyhlášení výsledků Literární soutěže o cenu Filipa Venclíka,
na které budou
všichni účastníci soutěže pozváni. Pozvánky s programem zašleme
na adresu vaší školy. Předpokládaný termín slavnostního vyhlášení výsledků je
březen 2012.

 

Žádné komentáře:

Pravidelní čtenáři