pondělí 5. března 2012

"Vaškova státní správa"

Čtvrtý příspěvek je od Vaška Jandečky - opět téma STÁTNÍ SPRÁVY:


Státní správa


Kdybych se měl dlouze rozširovat o tomto rozsáhlém a zajímavém tématu, mohl bych tady vypsat esej o 15 stránkách, ale protože si myslím že je zbytečné abych vypisoval složité dění v nitru státu, když se tomu dle mého názoru nikdo nebude více věnovat, je celkem zbytečné. Proto vypíšu alespoň důležité definice a shrnutí, které jsem našel bohužel jen na internetu, jelikož z knižních zdrojů byli informace „zamlžené“ a nejasné, možná je to také proto že knížky jsou z roku 1994 a informace v nich již jistě nebudou nejaktuálnější.



Státní správa je činnost státu prováděná buď přímo státními orgány (ministerstva, magistráty apod.) nebo jinými méně významnýmy úřady. Již zmíněné „méně významné úřady“ mohou vykonávat státní správu, pokud jsou touto funkcí pověřeny.
Státní správu vykonávají tyto přesněji orgány:

Celostátní působnost mají především ministerstav, to znamená že mají nejvyšší moc. Územní orgány mají pouze oblastní působnost. Rozlišujeme státní správu specializovanou a všeobecnou. Příkladem specializovaného výkonu státní správy je např. finanční úřad. Všeobecnou (politickou) státní správu vykonávají např. uzemní samosprávné celky (ÚSC) prostřednictvím svých úřadů. [ÚSC=Územní samosprávný celek je územní společenství občanů , kteří mají právo na samosprávu. Je tedy veřejnoprávní korporací (sdružením osob žijících na daném území), právnickou osobou, která je definována územní jednotkou. ]

Velmi důležitě také je že Ve státní správě platí hiearchické uspořádání, tj. vztahy nadřízenosti a podřízenosti.



Žádné komentáře:

Pravidelní čtenáři