středa 23. února 2011

Knihovny aneb Japonec to přehnal...

Knihovny mohou vypadat různě...ta, kterou představuje článek včerejšího vydání idnes.cz pod názvem Japonec to přehnal, je opravdu prostorná a prach se z ní bude utírat obzvlášť složitě.
Městská knihovna v Klatovech se prachu nebojí, naopak k sobě neustále láká veřejnost na nejrůznější akce, aktuálně na dva české básníky (Miroslava Huptycha a Jiřího Žáčka) a vernisáž výstavy a čtení z jejich knihy Milovníci knížek - 1. března v 18:00 v sále klatovské knihovny.
Jedna z nejznámějších knihoven je ta Borgesova - Babylonská knihovna...
A ta největší česká, která mohla sídlit v chobotnici alias blobu v Praze na Letné, Národní knihovna, obsahuje přes 6 milionů dokumentů s ročním přírůstkem 70 000 titulů, chystá se na velkolepou digitalizaci svých pokladů a přešlapuje tak stále před rozhodnutím rozšířit své depozitáře za zdi Klementina.
Každoročně také probíhá slavnost knihoven - akce s názvem Týden knihoven atd. atd.

A jaká je Vaše knihovna? Kolik vlastníte titulů? Jak je uspořádaná / podle čeho v ní vyhledáváte / máte nějaký svůj zlepšovák, jak se ve své knihovně vyznat a jak vědět, kterou knihu jste půjčili a kterou naopak někdo nechce vrátit vám? :-) (Osvědčené knihovnické systémy, např. Clavius, na domácí knihovny ne vždy pasují.)
Poraďte!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Naše knihovna má 150 452 knihovních jednotek,za rok 2010- 4 292 registrovaných čtenářů, 92 410 návštěvníků a 188 482 výpůjček.A jak se v knihovně vyznat? Přijďte s třídou na exkurzi třeba místo hodiny literatury a já Vám to vysvětlím. :)
Kubíčková R. MěK Klatovy

Čerbová Kristýna řekl(a)...

Moc děkuji za Váš komentář. Nezapomněla jsem na Vaši nabídku, jen je těch akcí teď trochu víc, ale přestanu se vymlouvat a něco vymyslím:-) Díky!

Pravidelní čtenáři