neděle 20. února 2011

Pražský studentský summit: Model OSN

(Text Tomáše Pláničky ze 4.B)

Studenti třídy 4.B Tomáš Plánička a Vít Šklebený se v letošním školním roce účastní Modelu OSN, pořádaného Pražským studentským summitem.
Požádali jsme je o nějaké informace o tomto projektu:

Pražský studentský summit je prestižním vzdělávacím projektem, který dává studentům českých středních a vysokých škol unikátní možnost nahlédnout do světa diplomacie a mezinárodních vztahů. Navazuje na více než desetiletou tradici Pražského modelu OSN a těší se podpoře v diplomatických i akademických kruzích, stejně jako značné mediální pozornosti.
Účastníci vystupují jako skuteční zástupci „svých“ států a pokoušejí se řešit aktuální problémy, které hýbou mezinárodním děním.
Chceme iniciovat zájem mladých lidí o aktuální dění. Projekt – díky důrazu na alternativní vzdělávací metody – představuje vhodný doplněk výuky na středních a vysokých školách, neboť se soustředí na aspekty rozvoje osobnosti, které jsou českým vzdělávacím systémem opomíjeny. Jde především o sebevědomé vystupování, argumentační i rétorické dovednosti a práci s informačními zdroji.


Program se skládá ze dvou hlavních částí – přípravných setkání a slavnostní závěrečné konference. Navíc je obohacen o celou řadu doprovodných akcí. Studenti se například účastní recepcí v rezidenci pražského primátora nebo mohou vycestovat do Bruselu, Vídně či Štrasburku na prohlídky skutečných sídel simulovaných organizací. Kromě toho probíhají další společenské akce, pracovní večeře či diskuze s významnými osobnostmi.
Přípravná setkání (workshopy) se konají v průběhu akademického roku na půdě Vysoké školy ekonomické v Praze. Účastníci se zde vžívají do rolí diplomatů, učí se diskutovat, zaujímat postoje a formulovat svá stanoviska, pro která se snaží získat podporu mezi svými vrstevníky. Navíc si značně rozšiřují odborné znalosti. Nedílnou součástí workshopů jsou přednášky zajímavých hostů a interaktivní činnosti rozvíjející schopnosti studentů.
Několikadenní slavnostní konference tradičně probíhá na přelomu března a dubna. Dějištěm zahájení, kterého se účastní také hosté z řad partnerů projektu, diplomatů, politiků a zástupců médií, byla v minulých letech např. Míčovna Pražského hradu, Černínský palác, Hotel Ambassador nebo Hilton Prague. Letos bude závěrečnou konferenci hostit Kongresové centrum v Praze.

Pražský model OSN je projekt, ve kterém více než 300 studentů středních škol zastupuje stovku členských států OSN v šesti orgánech: Radě bezpečnosti, Valném shromáždění, Radě pro lidská práva, Hospodářské a sociální radě, Komisi pro udržitelný rozvoj a Světové obchodní organizaci. Kromě znalostí a dovedností, které jim přináší, seznamuje Model OSN studenty také se základními myšlenkami a cíli největší globální organizace, tedy např. se snahou řešit konflikty diplomatickou cestou a úsilím o stabilní mezinárodní systém.

Studenti z klatovského gymnázia zastupují v Modelu OSN Nikaraguu, přičemž jak nám sdělil Vít Šklebený: „Pro přijetí do Modelu OSN jsme museli zpracovat odbornou esej o státu, který jsme chtěli zastupovat. My jsme si původně vybrali Kubu, a i když naše esej prošla výběrovým řízením, o Kubu se ucházelo několik dalších delegací, proto nám nakonec organizátoři přidělili zastupování Nikaraguy“

Tomáš Plánička poté dodává: „Určitě nelitujeme toho, že jsme se do Modelu přihlásili. I když je dojíždění náročné a já před každým workshopem (vždy v sobotu od 9 ráno) říkám, jestli mi za to brzký budíček stojí, během dopoledne už nepochybuji. Model nám umožňuje seznámit se se spoustou zajímavých lidí, získat větší rozhled a v neposlední řadě navštívit místa, kam se jen těžko podíváte, či diskutovat s opravdovými osobnostmi, jako je například Šimon Pánek. Je to opravdu investice, která se vyplatí.“

Žádné komentáře:

Pravidelní čtenáři