středa 9. února 2011

Na skok v ... Praze

"Dividlo", výstavy, tak trochu nocleh ve skvotu, noční procházky Prahou, denní procházky Prahou, koncerty, hospůdky a kavárničky, kina.
Namátkou doporučuji Ujetou ruku od Martina McDonagha (drsnější je už snad jen jeho Osiřelý západ) v Činoherním klubu se skvělým Markem Taclíkem v roli Carmichaela a Martinem Fingerem alias Mervynem. Nepřekonatelná je poslední reflexovská recenze o ruce, kterou mu podivní trampové nejdříve ujeli vlakem a pak mu s ní cynicky ještě zamávali... Je uvedena takto:

„Jestli máte pocit, že doba je krutá, že nic už není, jako bývalo (...), jestli máte tenhle pocit, zajděte si naproti do Činoherního klubu, nejlepšího divadla v téhle ulici. Jednomu z herců se tam v nějaký třicátý minutě představení vysype kufr a vám vypadnou oči z důlků.“

Lístky tak nějak náhodou byly..., stejně jako v pátek do už 30 let permanentně vyprodané Ypsilonky. Faust a Markétka z první řady je zážitek třetího druhu a když je na jevišti 2 hodiny i bývalý spolužák z jedné lavice z gymplu, je to o to milejší, viď, Kubo? A to tu hraje krom Martina Dejdara a dalších i sólista Státní opery Praha Roman Janál:-)

Karel Škréta je daleko lepší v Jízdárně Pražského hradu, ale ani dole ve Valdštejnské jízdárně není marný. Vy, co jedete s paní profesorkou Protivovou 19.3., se máte na co těšit a pokud vám zbyde čas, zkuste ještě Petra Nikla v pražském Mánesu, je to famózní projekt plný hraček pro děti, ale hlavně pro ty dospělé.
Rozhodně lepší akce než právě skončená a reklamou nafouknutá výstava v Domě U Kamenného zvonu s lákavým názvem Královský sňatek... tomu byl věnován jediný obrázek z dobové ilustrované kroniky Balduina Lucemburského. Ale kreslil krásně:-) Lidé na výstavě zmateně bloudili a hledali místnost, která se bude věnovat slíbenému sňatku Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského 1.9. 1310. Tak třeba příště... :-)

A tip na hospůdku v centru Prahy: U knihovny. Jídlo vynikající a levné už cca 8 let, co pamatuji...:-)

Žádné komentáře:

Pravidelní čtenáři