pondělí 18. dubna 2011

E-knihy v ČR (pokus o malou rešerši)

Drobný průzkum odkazů na články o tomto (staro)novém fenoménu z posledních dnů. Historie e-knih, "hezky česky" e-Booků, je "delší" - o tom viz článek, ze kterého vybírám jen 2 krátké pasáže:
Projekt se rozjel koncem roku 2004, kdy se Google rozhodl naskenovat kompletní obsah velkých univerzitních knihoven s cílem umožnit tyto tituly lidem snadno prohledávat. Zanedlouho se zvedla nevole, protože mnohé knihy jsou chráněné autorským zákonem (v USA copyrightem). Google to vyřešil šalamounsky – v hledané knize zobrazí řádek nebo dva s vyznačeným hledaným výrazem. Poté následuje odkaz na on-line knihkupectví, kde si můžete knihu koupit. Elegantní řešení respektující autorská práva a zároveň papírové knihy přibližující zrychlené době.Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/uz-o-tom-neni-pochyb-e-knihy-zacinaji-vazne-dotirat-na-tradicni-papirove-svazky-gck-/kavarna.asp?c=A100526_183514_kavarna_chu

Jobs chválí Bezose

Než se dostaneme k tomu, co většina lidí považuje za elektronické knihy, tedy k počítačovému souboru, který si stáhnu do computeru nebo specializované čtečky, je třeba si něco říct o těchto přístrojích. Specializovaná zařízení na čtení e-knih (nebo také "hezky česky" e-Booků) se začala objevovat již po roce 2000, ale tehdy byla určena výhradně pro nadšence. Často běželo o neodladěná zařízení, která se mírně zlepšovala s každou novou verzí vnitřního softwaru, avšak hlavním problémem byla cena.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/uz-o-tom-neni-pochyb-e-knihy-zacinaji-vazne-dotirat-na-tradicni-papirove-svazky-gck-/kavarna.asp?c=A100526_183514_kavarna_chu

Právě už na legendárním knižním festivalu ve Frankfurtu v roce 2000 to vypadalo, že tištěná kniha je mrtvá. Dodnes tomu tak není. Proč? Argumenty o vůni a šustění knihy nebudou zřejmě ty nejzásadnější. (Mj. mezi prvními, kdo se vrhli na internet a nabídli elektronické verze svých knih, byli F. Forsyth a S. King)
Na světově největším veletrhu se v roce 2000  o e-books mluvilo např. takto:

Drtivá většina těchto čtenářů jistě dává přednost papírové knize. Frankfurt je však také zrcadlem nástupu elektronického publikování. Letos se na veletrhu představila nová generace elektronického čtecího zařízení, pro které se vžil název e-book. Texty se na e-book stahují z internetu a zařízení pojme až osmdesát tisíc klasických stran. Na veletrhu byli také vyhlášeni první laureáti ceny Frankfurt eBook Award, kterou vloni založila společnost Microsoft a která hodnotí nejlepší elektronicky publikovaná díla. Zdroj: http://kultura.idnes.cz/literatura.aspx?r=literatura&c=A001023_111157_literatura_kne


Zmapovat všechny jen v rámci českého knižního trhu je už asi nemožné. Přesto alespoň malý pokus:

http://www.lupa.cz/clanky/porodni-bolesti-elektronickych-knih/ (23/3/2011)

http://www.lupa.cz/clanky/vse-co-jste-chteli-vedet-o-kindle/ (18/3/2011, čtečka Kindle)

http://www.lupa.cz/clanky/euromedia-spousti-ebux-a-ma-velke-ambice-s-elektronickymi-knihami/ (30.3.2011, Euromedia spouští projekt Ebux)

http://www.lupa.cz/clanky/elektronicke-knihy-vydavatele-maji-problem-ctenari-nikoliv/ (28/3.2011,Elektronické knihy: vydavatelé mají problém, čtenáři nikoliv)

http://www.lupa.cz/clanky/soutez-o-vasi-oblibenou-elektronickou-knihu/ (11.3.2011)

http://www.iliteratura.cz/Clanek/28125/ceske-e-knihy-2011 (10/4/2011) 

http://www.iliteratura.cz/Clanek/27793/elektronicke-knihy-1 (2/2/2011)

http://www.iliteratura.cz/Clanek/27795/elektronicke-knihy-2 (2//2011)


http://www.iliteratura.cz/Clanek/27797/elektronicke-knihy-3 (2/2/2011)


http://cs.wikipedia.org/wiki/Projekt_Gutenberg (projety digitálních knihoven se datují už od 70. let, kdy někteří jejich zakladatelé opisovali ručně knihy s prošlými autorskými právy, což se nám dnes zdá jako neuvěřitelné sci-fi).



Zatím to tedy vypadá, že hlavní potíž bude jednoduše finanční - konkurence velkých nakladatelství a firem zatím brzdí své vlastní plány. Jak dlouho? Čtečka Kindle, kterou zatím distrubuuje Amazon.com, bude mít brzy další konkurence, už na jaře, vzájemná konkurence, kdy nepůjdou sdílet různé formáty e-knih s různými formáty čteček ale zaútočí zatím  negativně, na zájem e-čtenářů :-) (tedy pokud nebude vyřešena jejich vzájemná konverze).

2 komentáře:

Tomáš řekl(a)...

http://www.4shared.com/dir/3155439/4c6fdf42/sharing.html

Čerbová Kristýna řekl(a)...

Díky Tome a mimochodem máte skvělý-zajímavý blog!

Pravidelní čtenáři