středa 6. července 2011

596 let od upálení...

... středověkého římskokatolického reformátora římskokatolické církve mistra Jana Husa. Jeho jméno v minulosti i současnosti mnozí využívali, často i zneužívali. Všichni citují, že Hus bojoval za pravdu. Za jakou pravdu?

Jan Hus je osoba zčásti legendární, jeho význam chápe každý trochu jinak.

Zajímavé poznatky přináší práce Husovské komise, na ČT2 právě běží Slavnostní bohoslužba k uctění mučednické smrti Mistra Jana Husa z Betlémské kaple v Praze, velký rozcestník článků k této problematice nabízí i katolický tisk, připomínána je Husova reforma českého pravopisu (tam také další linky), 13 minut věnuje mistru Janovi i pořad ČT, nové informace bude přinášet nově zřízená ekumenická komise pro Husovo jubileum v roce 2015 , která staví na myšlence, že "s Husem nebudeme nikdy hotovi" a zdůrazňuje Husa jako symbol ekumenického porozumění atd. atd. 
Asi nejlepší je pochopitelně zkoumat vlastní Husovy texty, ať už jeho listy neboli dopisy či další, teologické a vůbec celé Husovo dílo.

Jan Hus je opředen mnoha mýty, rozplést je a nezjednodušovat vše jen na to poukázat na krutost středověké církve je minimálně časově náročné, ale právě tento den na to trochu čas je a já se v rámci miniaturní rešerše seznámila s tolika zajímavými zdroji jako ještě nikdy, že asi budu v bádání pokračovat :-)

A ještě jedna novinka: dnes nalezené dítě v babyboxu dostalo jméno Jana Husová, jak jsem se právě dozvěděla od nejmenovaného pařížského zdroje:-)

Žádné komentáře:

Pravidelní čtenáři