sobota 30. července 2011

Jazykové sloupky - soutěž o jedničku ještě před zářím 2011 :-)

Podívejte se na několik odkazů 1 / 2 / 3 / 4 / / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 11/ či (kamkoli jinam) a vyberte si nejlépe aktuální slovo/výraz/větu/spojení/floskuli/vtip/... nebo cokoli jiného, co vám přijde v naší češtině zajímavé, originální, nevšední, nebo naopak tak nadužívané, že mu většina z nás už ani nerozumí, přesto jej používáme - viz výrazy typu:

"chytnout někoho do tenat"
"zákeřný člověk"
"proti gustu žádný dišputát"
"Česko"
"brouzdat na internetu"
"drtivá většina"
"Čech" (znáte jeho etymologii?)
"televize"
"viz"

(Zvlášť zajímavé jsou "politicky korektní" výrazy, které vlastně nic neříkají, nepopisují realitu, naopak od ní odvracejí pozornost... viz např. "vyhladit národ",...)


A napište krátký článek vysvětlující jeho podobu (etymologii/zajímavosti/...) - nejlépe s dávkou humoru. Vystopujte, kde se vzal / kdy ho používáme - v jakém kontextu /... Jestli je to záležitost historického vývoje jazyka, politických změn, přejímek z cizích jazyků atd. atd. (Současný jazyk je zhusta ovlivňován počítačovou komunikací - také zajímavé téma)

Když použijete pod text svého článku minimálně 5 zdrojů (seriózních, z toho aspoň 2 knižní) a dodržíte rozsah (minimum 200 slov a maximum 500 slov), úlovek v podobě jedničky vás nemine:-)

Publikujte pomocí komentářů k tomuto článku. Ty, které si 1 zaslouží, publikuji později samostatně.

Žádné komentáře:

Pravidelní čtenáři