neděle 6. března 2011

Blogerka Adéla o vymývání mozku(ů)

VYMÝVÁNÍ MOZKŮ
(Adela Kubešová, Sekunda - A)
Pro začátek upozorním, že tyto informace beru z knihy „NEOTVÍRAT“ od autora Johna Farndona. Vymývání mozků je většinou používáno v sektách, nebo v různých uzavřených skupinách, které chtějí, abyste se stali jejich členem. Vymývání mozků má většinou tři části:První fáze – Zlomit osobnost oběti.
V této části je nejdůležitější zlomit Vaši vlastní osobnost. Nejdříve Vám vytknou všechno špatné, co jste kdy udělali. Asi si všichni říkáte, že zrovna VY jste svatoušek a nic zlého jste neudělali…, ale přiznejte si – vy jste nikdy v dětství nikomu nenastavili nohu?... Jim stačí jen toto, a budou Vám to vtloukat do hlavy tak dlouho, dokud sami nepřiznáte, že jste „hrozný člověk“ a že se musíte zlepšit. Po dokončení 1. fáze skončíte zhrouceni, a jediné, co ze sebe dostanete, bude: KDO JSEM, KDE JSEM a CO JSEM TO ZA HROZNÉHO ČLOVĚKA.
Druhá fáze – Nabídnou Vám pomocNa tyto otázky Vám jednoduše odpoví – „MY VÁM POMŮŽEME“. Tato odpověď začíná druhou fázi, při které se už blížíme ke konci. Tím, že Vám vymývači mozků „pomohou“ budete mít pocit, že jsou Vám nejblíže, že jim můžete věřit a že jsou pro Vás záchrana. A takto jim propadnete a budete věrní jejich sektě/skupině.Třetí fáze – Znovupostavení na nohy
V tuto dobu jim již důvěřujete, ale ještě nejste členem jejich sekty/skupiny. Ale tohle už bude to nejjednodušší. Je to, jako když Vás kamarád přemlouvá k něčemu, co sice moc nechcete, ale pro něj to uděláte. Přesně toto se děje v této fázi. Prostě Vám opatrně vysvětlí, že jejich sekta/skupina je LEPŠÍ než normální život, že Vám bude lépe a že nebudete osamělí.
Tímto končí dlouhé vymývání. Ted už jste úplně nový člověk, který je členem sekty a je jí plně věrný. Ale pokud si myslíte, že vymývání mozku je jen jeden druh, tak se mýlíte. Je jich mnoho a já zveřejním jen některé:
Izolace –
Máte-li mít pocit zranitelnosti, není nic lepšího, než držet Vás o samotě, stranou od rodiny a přátel.
Spánková deprivace - Když jste strašně unavení a někdo Vás bude udržovat vzhůru nepřetržitou hudbou, budete se cítit dezorientovaní.
Hypnóza – Vymývači mozků mohou předstírat, že chtějí, abyste se pomocí příjemného světla nebo tlumené hudby uvolnili. Tím Vás mohou nenápadně zhypnotizovat a dělat si s Vámi co chtějí.
Společenská izolace – Dají Vás do skupiny lidí a zařídí, abyste se cítili opuštěně, pokud se k nim nepřipojíte.
Zbavení soukromí – Když nebudete mít žádný čas na svoje vlastní myšlenky, ani si nevšimnete, že Vám vymývají mozek.
Slovní urážky – Opakovaně Vám budou do tváře vmetat urážky, až to už dál nevydržíte a budete je prosit, ať přestanou.
Odblokování – Vyvolají ve Vás pocit, že je všechno přijatelné, bez ohledu na to, jak zvláštní nebo hloupé se to může zdát.
Imitace – Zařídí, aby byli všichni stejně oblečeni, a ztratili tak svou vlastní identitu.
Pobrukování a zpívání – Dotlačí Vás k tomu, abyste si společně všichni zpívali a pobrukovali, a vyhnali tak z hlavy všechny ostatní myšlenky.
Vyvolání pocitu viny – Vyvolají ve Vás obrovský pocit viny, za všechny bláznivé věci, které jste v minulosti udělali.
Vyhrožování - Budou Vás děsit odporným vyhrožováním, kdykoli vystoupíte z řady.

Žádné komentáře:

Pravidelní čtenáři