středa 16. března 2011

Písničkáři (Alena Kučerová)

Básníci-písničkáři s kytarou.
Někteří z nich přišli se sametovou revolucí o téma, někteří nám zůstávají, někteří odešli do věčných hudebních lovišť.

Urodilo se nám jich, především v šedesátých letech a pak za normalizace a ještě později, mnoho. Mezi nejznámější patří určitě Karel Kryl, Vladimír Merta, Jaromír Nohavica, Jaroslav Hutka, Karel Plíhal, Vladimír Mišík, Dáša Andrtová-Voňková, Vlastimil Třešňák, Jan Vodňanský, Jan Burian, Jiří Smrž, Žalman, Zuzana Navarová a její velký objev Radůza, Xindl X, ... je jich ale tolik, že jeden blog by pro ně nestačil.

I webů o písničkářích je mnoho. Osamění písničkáři jsou např. projektem Jana Buriana a setkávají se každoročně (nejen) v Praze v Kaštanu. Na jejich webu je další rozcestník těch dalších.


Rozcestník českého folku je také dost bohatý.

Jiří Černý měl vždycky výborné recenze ( a má!) - řada z nich patřila právě písničkářům. Kapitola český folk a český protestsong se psala a píše dlouho, kapitoly o nich teprve začínají být psány... Některé se tolik nepovedly, jiné se povedly, některé byly napsány dříve (Černého Zpěváci bez konzervatoře, 1966) a stále jsou svěží, nejlepší je ale být při tom a udělat si názor sám.

Písničkáři, především autoři protestsongů, chtějí nejprve provokovat, ne se líbit. Jejich provokace může být omezena na konkrétní dobu, nebo být v lepším případě nadčasová. To můžete porovnat na vybraných odkazech.

Alena připravila stručný výběr toho nejzajímavějšího a přitom se snažila skloubit vícero pohledů na tyto osobnosti nejen české hudby, ale i kultury či politiky.

Proti čemu/komu byste Vy DNES napsali svůj protestsong? A jak by vypadal?

Žádné komentáře:

Pravidelní čtenáři