úterý 5. června 2012

Dobrodruh - polárník JAROSLAV PAVLÍČEK

... a mimo jiné také zakladatel antarktické základny Eco Nelson přijede na naše gymnázium už zítra - 6/6/2012.
Prostor setkání bude upřesněn.

Pokud jste ještě neviděli živého polárníka, navíc takového svérázného charakteru, který vlastní právě Jarda Pavlíček, jste srdečně zváni :-) !

Na tradiční nástěnce ASK (vedle pana zástupce Vogeltanze ve 2. patře) už visí (nejen) základní informace (dala jsem vám tam i ukázky z knihy jedné z "přeživších" návštěvníků základny na ostrově Nelson Barbory Knappové Cesta na Antarktidu.)


Její deník z pobytu na nejjižnějším kontinentu naší planety je přístupný zčásti na webu.

Přibyde tam listina, tak se směle zapisujte.

Následující obrázek je z webu Marka Orko Váchy - možná ho někteří znají.
Další info můžete najít na stránkách těch, kteří podobnou expedici sami absolvovali - např. Tomáš Halík nabízí stručné a zajímavé svědectví o tom, co dělat, když Vám na Antarktidě uplave jediný člun...

Zajímavý rozhovor s panem Pavlíčkem najdete na portále o cestování Cestomila.

Ukázka:
Jaký máte výhled, když vyjdete z domku na Nelsonu? Předpokládám, k vodě nemáte daleko, v zátoce plavou ledovce, chodíte po kamenité či dokonce písčité pláži, někdy slyšíte ticho, jindy mocně hučí vítr. Četl jsem, že ze záchodu máte výhled na velryby.
Ano, jedním z druhů wc je čára přílivu a odlivu a tam skutečně máme výhled na velryby, jinak používáme klasické jachtařské wc v budově. Ještě existuje tzv. tibetský experiment, ano, z toho je zase vidět na ty velryby.





Žádné komentáře:

Pravidelní čtenáři