pátek 18. května 2012

Další várka eutanázií

Teď jsem zápasila s jedním vaším textem, ale přišel mi natolik intimní, že počkám, až se mi dotyčný ozve, zda ho smím publikovat, prosím i ostatní, aby mi napsali v případě, že si nepřejí zveřejnění.
Publikovat budu zatím jen práce, kde se podobného neobávám.

(A opět opravuji VELKÝMI PÍSMENY PŘÍMO DO TEXTU + někdy dodávám komentáře pod práci)


Život nebo eutanazie?

Asi každý člověk někdy slyšel slovo eutanazie. Co si máme pod tím to názvem (POJMEM) vůbec představit? Doslova to znamená „dobrá smrt“. Je to také označováno jako usmrcení na žádost pacienta nebo asistovaná smrt.
Eutanazie je známa už z dob starověku. Do podvědomí lidí ji uvedli nacisté v Německu, kteří tuto metodu zkoušeli na mentálně postižených spoluobčanech. Nejvíce ji proslavil doktor Kevorkian, přezdívaný doktor Smrt. On sám přiznal, že asistoval minimálně u 130 eutanazií. Propagoval práva pacientů na asistovanou smrt. Sestrojil dokonce i přístroj na „sebevraždu“. Byl vězněn 8 let a poté byl několikrát osvobozen. Některým pozůstalým obětí toto jméno vhání slzy do očí a pokládají si otázky: Bylo to nutné? Co když byla nějaká naděje? Mnoho lidí má v paměti zaryto doktora Kevorkiana jako vraha.
V České republice je tento čin považován za trestný. Už od 18. století se tím to tématem zabývá etická a právní složka. Nejčastěji kladená otázka spočívá v tom, jestli má člověk vůbec právo na smrt, jestli je oprávněn zbavit se života vlastním rozhodnutím.
Doktor přece jenom někde dosáhl svého. V Evropě se eutanazie praktikuje v Nizozemí, v Belgii a ve Švýcarsku. Z neevropských států toto povoluje jediný stát v USA
a to Oregon.
Je víc než jasné, že slovo eutanazie bude vždy diskutabilním tématem. Někomu se vybaví smrt, někomu zase konec utrpení.

POZOR POZOR: TOTO NENÍ ÚVAHA, JEDNÁ SE O VELMI STRUČNÝ (A LEHCE ODBORNÝ) POPIS - TEDY PROPADLO BY TO V KRITERIU 1B! PŘIPOMÍNÁM, ŽE I KDYŽ JE DOLNÍ HRANICE POČTU SLOV VÍCE NEŽ PŘÍJEMNĚ DOSAŽITELNÁ, NĚKDY SE TO MŮŽE NAOPAK VYMSTÍT: V TOMTO TEXTU NESTIHLO BÝT O NĚČEM (O TÉMATU) VŮBEC PŘEMÝŠLENO.



Žádné komentáře:

Pravidelní čtenáři