pátek 18. května 2012

E/III


Eutanázie

Slovo eutanázie pochází z řeckého slova ,,dobrá smrt“. Odkud ale ve skutečnosti pochází smrt? A má člověk právo o ní rozhodovat?
Obvykle je eutanázie definována jako usmrcení na žádost, ale podle většinU SOUSTAV TRESTNÍHO PRÁVA /TRESTNÍCH ZÁKONÍKŮ trestních práv států je EUTANÁZIE považována za vraždu.
E. Ferri kdysi prezentoval názor, podle kterého ,,je každý pánem svého života, jejž může i zničit.“ Ale co když nastane možnost, jak tímto postupem druhému pomoci?
Podívejme se na několik kladů a záporů daného tématu. Jedním z kladů by mohlo být například zbavení se utrpení. Člověk v tomto postavení si je vědom, že po smrti přijde klid a utrpení odezní. Ale na druhou stranu, co když má ještě naději? Malou ale přece nějakou. A naděje je velká motivace k životu.
Také se dá říci, že každý má právo na smrt. Jenže problém nastává s existencí tohoto práva.
Z daných pohledů je však eutanázie považována za vraždu či sebevraždu. Prostá sebevražda se v novodobých trestních zákonech jako trestná neobjevuje. A jak s tímto pojmem souvisí vražda? Někdo toho člověka zabít musí. Někdo mu musí podat látku, která smrt způsobí.
Proto je eutanázie v posledních letech jednou ze závažných otázek lékařského oboru (JAKÉHO?) i veřejné diskuze. Dokud ale nebudeme schopni si odpovědět na všechny otázky, nebudeme ani připraveni říci legalizaci ano nebo ne.

KDO JE E. FERRI? CHTĚLO BY TO VYSVĚTLIVKU / POZN POD ČAROU,...

JEDNÁ SE O PĚKNÉ ZAMYŠLENÍ, ROZHODNĚ VŠAK NE O ODBORNOU ÚVAHU! (FORMULACE TYPU "DÁ SE ŘÍCI, ŽE..." NEPATŘÍ DO ODBORNÉHO TEXTU - PROSÍM VŠECHNY, ZOPAKUJTE SI ZÁSADY ODBORNÉHO FUNKČNÍHO TEXTU, KTERÝM JSME SE PODROBNĚ A DLOUHO VĚNOVALI)

ODSTAVCE JE LEPŠÍ ODRÁŽET. 

KDYBY VÁM COKOLI V MÝCH KOMENTÁŘÍCH NEBYLO JASNÉ, OZVĚTE SE URČITĚ NEJLÉPE PRÁVĚ PROSTŘEDNICTVÍM KOMENTÁŘE SEM NA BLOG, AŤ TO MŮŽOU ČÍST I OSTATNÍ.

Žádné komentáře:

Pravidelní čtenáři