úterý 15. května 2012

Eutanázie II

Text v podání druhé Evy je určitě zamyšlením, ale nejedná se o odbornou úvahu. To už je opravdu útvar poučený studiem odborných zdrojů (článků, studií, lékařských i etických a dalších).
Jde i o to znát stav současné diskuse na toto téma: tedy "nevymýšlet" znovu už několikrát citované, klasické argumenty, spíše se nad nimi nově zamyslet.
Chybí práce s argumenty, termíny, citacemi atd.


EUTHANASIE
Euthanasie je obvykle definována jako usmrcení na žádost, neboli asistovaná sebevražda.
Název euthanasie (se dá) LZE přeložit do češtiny také jako "dobrá smrt". Ale je to ve skutečnosti opravdu tak? Je to opravdu dobrý způsob, jak zemřít?
Otázka legalizace EUTANÁZIE vždy vyvolávala a vyvolává celou řadu souvisejících pochybností.
Legalizace euthanasie je v posledních letech jednou ze závažných otázek lékařství i veřejnosti. Máme vůbec právo provést takové rozhodnutí? Má lékařská věda v dnešní době znalosti a dostatečné vybavení, aby mohla říct, kdy může a kdy nemůže pomoci? Nebo je to otázka pouze etiky?
(Můj názor) na zlegalizování nebo nezlegalizování je čistě na rozhraní OBOU MOŽNOSTÍ. Pokud se rozhodneme pro povolení euthanasie, VYVSTANE spoustu dalších otázek. Kdo by měl rozhodnout, jestli bude tento zákrok proveden, nebo ne? Lékař ? Člověk trpící bolestí? Nebo příbuzní trpící pohledem na bezmoc nemocného? Můžeme se setkat i s názory opačnými, kde se zastáváme života jako takového. Člověk si přece život nedal, tak si ho nemůže ani vzít. I každé náboženství na to má jiný názor.
Usmrcení na žádost, tedy se svolením poškozeného, stejně jako asistovaná sebevražda, je z hlediska českého trestního práva nedovolené a je posuzováno jako vražda. Ale dá se euthanasie považovat za vraždu? (Podle mě) je vražda nechtěnou, většinou brutální záležitostí, při které zemřou lidé, kteří by ve skutečnosti ani zemřít nemuseli a kteří hlavně nechtějí. Kdežto když si někdo smrt vyžádá proto, aby se mu ulevilo?!
A co sebevražda? Na světě je spoustu lidí, kteří spáchali sebevraždu. A dalo se jim třeba pomoct i jinak. Tak proč nepomoct smrtí těm, kterým už to jinak nejde ?

TEXT JE POUZE ÚVAHOU, Z RÁMCE ODBORNÉHO FUNKČNÍHO STYLU ZCELA UNIKÁ.
(POZOR – PŘED INTERPUNKČNÍMI ZNAMÉNKY NEDĚLÁME MEZERU)

Žádné komentáře:

Pravidelní čtenáři