pátek 18. května 2012

E/II


Eutanázie

Eutanázie a její použití je velice diskutovaný problém dnešního světa. Problém, na který nikdo z nás nezná odpověď. Toto téma v nás bude vždy vzbuzovat obavy z nesprávného rozhodnutí.
Jedním z hlavních argumentů lidí, kteří jsou proti eutanázii, neboli “dobré smrti“ je, že žádný člověk nemá právo rozhodovat o smrti druhého. Povinností lékařů je léčit BEZ MEZERY PŘED INTERPUNKČÍM ZNAMÉNKEM. Ať už pacient má sebemenší šanci na uzdravení. Neměli by jsme BYCHOM!!! proto žádat od lékařů, aby použili eutanázii. V jeJICH pravomecech není rozhodovat o ukončení života pacienta a není to právo ani jeho příbuzných.
Naopak hlavním argumentem jejich odpůrců je, že každý člověk má právo na smrt. Stejně jako každý člověk má právo na život. A přesto jsou v dnešní době už takřka běžné potraty, které ovšem na rozdíl od eutanazie za vraždu považovány nejsou. Měli bychom ctít právo každého člověka, a to i smrtelně nemocného, rozhodovat o sobě a svém budoucím životě. Nikdo z nás si neumí představit, jakými stavy bolesti si dotyčný musí procházet. Umírat pomalu a ve velkých bolestech by zajisté neměl žádný člověk. Musíme také říci, že to je těžké období pro pacienta, ale také pro jeho rodinu, která vidí, jak trpí ve stále větších bolestech. A oni s tím nemohou vůbec nic dělat.
Je tu však ještě jeden aspekt, který hraje proti eutanázii. Jak totiž můžeme poznat, že si člověk opravdu přeje zemřít? Co když je to jenom chvilkové zaváhání, nebo vliv deprese? Není to jen okamžik, kdy se nám zdá, že už jsme na konci svých sil? Není to tak, že člověk v tu chvíli spíše potřebuje podporu své rodiny, než injekci, která ukončí jeho život?
Lékařská věda je dnes na vysoké úrovni. Schopností lékařů je již zachránit tělesnou schránku člověka, ale dosud nedokáží obnovit činnost a funkce mozku, tak aby mohl být veden plnohodnotný život.
Spor okolo eutanázie se asi nikdy nedočká svého konečného verdiktu. Vždy zde budou její odpůrci, ale také její příznivci.

ODBORNOSTI TÉTO ÚVAHY BY PROSPĚLO TROCHU PŘÍPRAVY - STUDIA PODKLADŮ K TÉMATU, PAK SE NEMUSÍ UVAŽOVAT TAK OBECNĚ, ALE KONKRÉTNĚ.
JINAK ALE POCTIVÁ SNAHA PODÍVAT SE NA TÉMA Z VÍCE MOŽNÝCH STRAN. 
ANI TADY BYCH NEŠETŘILA MÍSTEM, JE TU SPOUSTU (MYŠLENKOVĚ) NEVYUŽITÉHO PROSTORU.

Žádné komentáře:

Pravidelní čtenáři