úterý 15. května 2012

Eutanázie III

Honza Červený vytvořil stručná a přitom zajímavý i vyhovující text:


Eutanazie
(odborná úvaha)

Zavedení eutanazie, ano, nebo ne? Tento problém je často diskutovaný nejen v lékařské komunitě, ale hlavně mezi širokou veřejností. Existují důvody pro i proti. Otázkou je, jestli vůbec můžeme věřit lékařskému systému a dnešní technice, která by napomáhala celému procesu.
Z hlediska církví je eutanazie zcela nepřípustná ať už se jedná o židy, křesťany nebo muslimy. Jejich argumenty jsou jasné, člověk SI nedal život, NEMŮŽE SI JEJ TEDY ANI VZÍT (aby si ho sám vzal), a jako druhý argument používají Hippokratovu přísahu, kterou musí každý lékař složit. Podle této přísahy je aktivní eutanazie zabití, a proto lékaři, kteří by podporovali eutanazii, by tuto přísahu porušovali.
Opačný názor má ale většina široké veřejnosti, která naopak eutanazii podporuje a v hojném počtu. Podle ankety na stránkách Lidových novin (ZE DNE...) bylo pro zavedení 64% dotázaných a 27% bylo striktně proti, když se ale podíváme na stránky o aktivních sportech - například na anketu vytvořenou na webu Motorkari.cz, čtenáři došli k jasnému závěru – 94% pro a pouze 6% proti a v komentářích pod anketou můžeme najít názorné ukázky toho, že by eutanazie s jasnými zákony, které by se dodržovaly, BYLA pouze osvobozením. Ale je možné, že jak církve, tak i doktoři mají jeden ne moc viditelný důvod proti, a to je absolutní ignorace zákonů jedinci naší společnosti (TROCHU NESROZUMITELNÁ VĚTA). Jako největší problém pak můžeme vidět zneužití eutanazie samotným lékařem anebo zneužití eutanazie například mafií za pomocí uplácení lékařů.
Jenom v tomto textu je mnoho důvodů, proč lze souhlasit nebo nesouhlasit, ale dát jasnou odpověď není jednoduché. Každý ke svému názoru dojde až na základě osobní zkušenost, protože TEPRVE když se člověk jako jedinec setká s konkrétní situací, je schopen na ni reagovat a řešit ji. (COŽ JE V PŘÍPADĚ EUTANÁZIE VĚTŠINOU POPRVÉ A TAKÉ NAPOSLED... :-))

PRAKTICKY V POŘÁDKU!
JEN BYCH VÍC PRACOVALA NA PŘESNOSTI JAZYKOVÉ I ODBORNÉ – ZDROJOVAT MAXIMÁLNĚ POCTIVĚ A PŘEHLEDNĚ.


Další texty později, je té eutanázie na mě dost:-)

Žádné komentáře:

Pravidelní čtenáři